Tazesi kendini belli ediyormuş! Böyle yapınca raf ömrü uzuyor, kritik ‘vakum’ kuralı

Marketlerde kıyma seçerken karşınıza çıkan çeşitlilik, ilk bakışta cazip görünebilir. Ancak sağlıklı ve güvenilir bir kıyma alabilmek için birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekir. Paketlerin üzerindeki ‘doğal’ ya da ‘organik’ etiketlerine güvenmek genellikle yeterli olmayabilir. Peki, sizin için en doğru kıymayı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

VAKUMLU PAKETLERİ TERCİH EDİN

Kıyma ne kadar sıkı paketlenmişse, o kadar taze olma olasılığı yüksektir. Vakumlu ya da hava almayan ambalajlar, etin tazeliğini ve kalitesini korumak için en ideal yöntemlerdir. Vakumlu paketlemeyle etin hava ile teması minimuma indirildiğinden, bakteri oluşumu azalır ve kıymanın raf ömrü uzar. Eğer plastik sargıya sarılmış bir kıyma tercih edecekseniz, paket üzerinde herhangi bir delik ya da hava alabilecek bir açıklık bulunmadığından emin olun.

NE KADAR KIRMIZI O KADAR İYİ DEMEKTİR

Kıymanın rengi, tazeliği ve güvenli paketlenip paketlenmediği konusunda önemli ipuçları verir. Taze kıymanın kırmızı olması gerekir. Eğer etin rengi kahverengiye dönmeye başlamışsa, bu oksidasyona maruz kaldığının işaretidir. Kıyma kırmızı yerine kahverengimsi görünüyorsa, paket içerisine oksijen girmiş olabilir. Her ne kadar ince bir kahverengi tabaka, etin bozulduğu anlamına gelmese de kıymanın hızla yenilemeyecek bir hale doğru ilerlediğini gösterir.

TAZE KIYMANIN KOKUSUNA DİKKAT EDİN

Tıpkı diğer et ürünlerinde olduğu gibi, kıyma alırken de hızlı bir koku testi yapmak tazelik ve güvenilirlik açısından önemlidir. Eğer kıymanın rahatsız edici ya da bozuk bir kokusu varsa, muhtemelen bozulmuştur. Taze kıyma, keskin veya kötü bir kokuya sahip olmamalıdır. Markette kıyma paketinin dışından bile ağır bir koku alıyorsanız, bu o kıymanın taze olmadığına dair güçlü bir uyarı işareti olabilir.

PAKETLEME KURU OLMALI

Kıyma paketini elinize aldığınızda kuru ve sızdırmaz olmalıdır, herhangi bir şekilde sıvı akıntısı ya da nem olmamalıdır. Eğer kıymayı açtığınızda dokusunda bir gariplik fark ederseniz, bu tüketim için güvenli olmadığının işaretidir. Kıyma, dokunduğunuzda kaygan ya da yapışkan bir his veriyorsa, bu etin bozulduğuna dair net bir uyarıdır. Kıymanın taze olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri, dokusundaki doğal sıkılığı ve kuru yapısını gözlemlemektir.

SON TÜKETİM TARİHİ ÖNEMLİDİR

Kıyma paketlerinin üzerinde, bilinçli bir alışveriş yapmanız için gereken tüm bilgiler bulunur. Bu bilgiler paketleme tarihi, satışa sunulma tarihi ve son tüketim tarihidir. Bu tarihleri doğru yorumlamak, güvenli bir seçim yapmanın anahtarıdır. Son kullanma tarihine bakarken, o kıymayı ne zaman tüketmek istediğinizi göz önünde bulundurun. Kıymayı hemen kullanmayacaksanız, son tüketim tarihinden itibaren dört aya kadar güvenle dondurabilirsiniz. Ancak, nasıl kullanmayı planladığınızı da hesaba katmalısınız. Eğer kıymayı bir sos ya da fırın yemeği gibi iyice pişeceği bir tarifte kullanacaksanız, son kullanma tarihine yakın bir et tercih edebilirsiniz.

İÇİNDEKİLER LİSTESİNE DİKKAT

Kıyma alırken aslında yalnızca et almanız gerekir. Bu sebeple eğer ki içerik listesinde bilmediğiniz katkı maddeleri, koruyucular ya da tatlandırıcılar görüyorsanız, bu kıymanın doğallığından şüphe etmelisiniz. Etiket üzerindeki içerikleri kontrol edin ve listedeki tek bileşenin kıyma olduğundan emin olun. Saf kıyma dışındaki eklemeler, etin kalitesini düşürebilir ve sağlık açısından risk oluşturabilir.

GÜVENİLİR YERLERDEN ALIN

Bazı marketlerde etlerin yeniden paketlenip tarihlerinin güncellendiğine yönelik duyumlar alıyoruz. Tüketici olarak bu durumu fark etmek zor olabilir. Ancak, kıymanın nereden geldiğini net bir şekilde bildiğinizde, bu tür şüpheli işlemlerle karşılaşma olasılığınız daha düşüktür. Bu tür bir şeffaflık, etin kalitesine olan güveni artırır ve sorumluluk bilinciyle hareket eden bir üreticiden alışveriş yapma fırsatı sunar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*