Soylu: 941 bina tamamen yıkıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ikinci günü Emniyet Müdürlüğü’nde kurulan kriz masasında açıklama yaptı. Depremin toplam 400-500 kilometrelik bir alanı etkilediğini belirten Soylu, “Yaygınlığı açısından belki de tarihimizin en büyük afet ve depremlerinden birisiyle karşı karşıyayız” dedi.

Sahada olmayan ekip yok: Devlet bütün kuruluşlarıyla, yerel yönetimleriyle seferberlik halindedir. Elbette hem tüm kurumlarımızın alanlardaki müdahaleleri sağlaması açısından hem de diğer nokta açısından herkes seferber olmuştur. Arama kurtarma konusunda kendi ekiplerimiz dahil sivil toplumda akredite ettiğimiz dahil sahadadır. Sahada olmayan ekip yok. Bulundukları yerlerden deprem alanına gelmeleri hava koşullarının oluşturduğu aksaklıklar açısından biraz zaman almıştır. Yurt içi ve yurt dışından birçok ekip görevinin başındadır. Kahramanmaraş’ta tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır. Herkes bütün arama kurtarma ekiplerimiz enkaz altındaki vatandaşlarımıza onları oradan canlı kurtarabilmek için ellerinden gelen mücadeleyi canhıraş ortaya koymaktadırlar. Diğer tüm hizmetler beslenme, barınma yani çadır ardından konteyner, özellikle diğer tüm hizmetler vatandaşlarımıza eksiksiz getirilmek için emek sarf edilmektedir. Yola çıkıp Antep’le Maraş arasında hava koşulları münasebetiyle 8-16 saatlik beklemeler söz konusu olmuştur. Bu bize mevsimin sunduğu olumsuz şartlardır.

Onarıcı dile ihtiyaç var: Bütün arkadaşlarımızla beraber deprem günün sabahı buraya intikal ettik. Koordinasyon merkezi ve sahada tüm arkadaşlarımızla eksiklikleri giderebilmek, enkaz altındaki vatandaşlarımızı çıkarabilmek için ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Hepimiz açısından onarıcı bir dile ihtiyaç var. Herkesin ortaya koyduğu yardıma, desteğe ihtiyaç var.

600 hemşerimizi defnettik: Karşı karşıya kalınan olay küçük, büyük, orta da olsa insan hayatının insanın ihmal ettiği her şeyin mevzubahis olduğu durumdur. Şu ana kadar 600 hemşerimizi defnettik. Burada defin işlemlerimizde gerek başsavcılığımız, gerek müftülüğümüz, emniyet müdürlüğümüz, doktorlarımız, sağlık görevlilerimizle eşgüdüm içerisinde sürdürülmektedir. Kimliklendirme, yakınlarına teşhis ve parmak izleriyle yapılan işlemler hâlâ devam etmektedir. Şu ana kadar yabancı ve yerli Kahramanmaraş’ta 2000 profesyonel arama kurtarma birimi yaklaşık 96 ekip olarak çalışmakta. 941 binanın yıkıldığını hesap ederseniz, 2000 ekibin çalıştığını hesap ederseniz zamanla yarıştığımızı aziz milletimize bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Olumsuz hava koşulları: Dulkadiroğulları, Onikişubat, Afşin, Pazarcık, Türkoğlu, Elbistan, Göksun, Nurhak her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Belki de diğer vilayetlerden farkımız biz aynı zamanda ikinci 7.6 depremin merkeziyiz. Elbistan, Göksun ve özellikle kuzey tarafındaki ilçelerimizde Ekinözü’nde herhangi bir hasar bir iki ev yıkılmanın dışında birinci depremde hasar söz konusu değildi. İkinci depremde doğal olarak uğraşmaya başladık. Ekiplerimizi oraya kaydırmaya başladık. Elbistan’da olumsuz hava şartları var. Biraz daha ağırlık vermeye devam ediyoruz.

11 bin çadır sevk ettik: Kahramanmaraş’ta 11 bin çadır sevk ettik. 5 bini aşan kısmı kuruldu. Jandarmamız, polisimiz ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki kahraman Mehmetçiğimiz el birliğiyle arama kurtarmaya destek olabilmek için, diğer dair lojistik hizmetlerine destek olabilmek için birçok hizmet için ciddi bir elbirliği içinde çaba sarf etmektedirler. Türk Silahlı Kuvvetleri bu konuda sevkini devam ettirmektedir. Devletin bütün imkân ve kabiliyetleri hakikaten tarihinde olmadığı kadar üst bir seviyede imkânların, hava koşulların ve karşı karşıya kaldığımız depremde alanın elverdiği ölçüde devam etmektedir. Hiçbir vatandaşımızın yalnız kalmaması için ve bu konuda vatandaşımızın her an yanında bulunabilmesini temin etmek için şu ana kadar 31 vali, 70’in üzerinde de kaymakam görevlendirilmiştir.

Provokatif dilden uzak: Hepimizi üzen derin yaralar açan bir afetle karşı karşıyayız. Burada yanlış anlamamayı bilerek söylemek istiyorum; eksiklikler olabilir, zamanla yarışıyoruz. Bazen bir masanın başında 100 kalem işi çözmek zorunda kalmak zorunda kalıyoruz. Sahada bu işin sıkıntısıyla kalan v vatandaşlarımız bizden çok daha büyük bir sorun yaşıyor. Burada provokatif dilden uzak durmak gerekir, onarıcı dil kullanmak gerekir. Enerji konusunda 1.5 gün büyük zorluklar çektik. Hastanelerimize kısmi olarak enerji verilebiliyor. Yakıt ihtiyaçlarını karşılayabilmeye çalıştık. Doğalgaz konusunda problemimiz devam ediyor. Ekmek ve bir takım üretimlerimizi etkiliyor. Tüm Kahramanmaraş çevresinde 75 bir öğün yemek çıkarmayı gerçekleştirebildik.

Desteğe ihtiyacımız var: Burada hem desteğe ihtiyacımız var. Hangi belediye, kuruluş olursa olsun siyasal düşüncesine bakmadan AFAD koordinasyonuyla her şeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çok büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Vatandaşımızın sıkıntısını ortadan kaldırabilmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Ama zamanla yarışıyoruz. Onun için burada hem güçlü bir vatandaşımızın ve bizim desteğe ihtiyacımız var.

7.7 ve 7.6 büyüklükteki depremlerin merkezi Kahramanmaraş’ta yıkılan binaların çoğunun 7-8 katlı olduğu belirtildi

‘Arkadaşlarımız çıkana kadar bekleyeceğiz’

Kentin pek çok oteline de ev sahipliği yapan bölgede, iş için gelen kalabalık bir grup da dahil olmak üzere 50-80 kişinin bulunduğu ifade edilen Kazancı Oteli enkazı da üzücü anlara sahne oldu. İş için kente gelen yakınlarının depreme yakalandığını haber alır almaz Mersin, Diyarbakır gibi çevre illerden gelen 20’ye yakın kişi enkazın önünde nöbet tuttu. Yıkıntılardan yükselen yardım seslerine rağmen, arama kurtarmanın yaklaşık 28 saat sonra başladığını belirten gruptakiler, içeriden 9 kişiyi kendi imkanlarıyla çıkarttıklarını söyledi. Enkazın en üst katından kendi imkânlarıyla çıkan Nihat Tosun (52) ise Milliyet’e şunları anlattı:

“İlaç almak için kalkmıştım, elimi ışığa atar atmaz olan oldu. Kendimdeyken olan koluma olsun deyip kendimi yukarı çektim. 5 gibi çıktığımda üstümde pijamalarla, çevredekiler, diğer otellerde kalan arkadaşlar yardım etti. Ne ölümüne ne dirimize yetişemiyorlar. Kardeşim Mahmut Tosun’un çıkarılmasını bekliyorum şimdi, tüm arkadaşlarımız çıkana kadar bekleyeceğiz. Arabalarda kalıyoruz, mazot, gıda her şey sorun.”

Diğer yandan, kentte her yer kapalı olduğu için zincir marketlerin pek çok şubesinde yağmalama olayları yaşandı. Kimi marketten süt, su, deterjan gibi temel ihtiyaç maddeleri kimisinden ise bisiklet çıkarıldığı görüldü.

Millî Savunma Bakanlığı’nın görevlendirdiği Doğal Afet Kurtarma Taburları, arama kurtarma aktif görev aldı. YAVUZ ÖZDEN

Nurhak ilçesinin mucize çocukları 

Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinde çöken binanın enkazında kalan 10 yaşındaki Ahmet ve 8 yaşındaki Ertuğrul ile anneleri, Tokat’tan bölgeye giden AFAD ekipleri tarafından sağ olarak çıkartıldı. Enkazdan ilk çıkartılan Ahmet oldu. Enkazın aynı bölgesinden bir de kadın cesedi çıkartıldı. Enkazdan çıkartılan anne ve çocuklarının sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. 4 yaşındaki Zeynepi ve annesi ile 60 yaşındaki Mihriye teyzeyi enkazdan kurtardı. O anlar ise bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı. Durumlarının iyi olduğu öğrenilen yaralılar tedavi edilmek üzere hastaneye götürüldü.

Baba kurtarıldı çabalar kızı için

Gayberli Mahallesi’nde yıkılan 7 katlı 28 daireli binanın 4. katında oturan Ahmet Ay (38), eşi ve çocukları enkaz altında kaldı. Oğlu dün sağlıklı olarak dışarı çıkarken Ahmet Ay ve kızından ses geldi. Hayat belirtisi üzerine AFAD, AKUT, Devlet Hava Meydanları ve itfaiye ekipleri binada çalışmalarını yoğunlaştırdı. Gece boyunca 8 saat süren çalışmaların ardından Ahmet Ay sağ olarak enkazdan kurtarıldı. Ay’ın kızını kurtarma çalışmalarının sürdüğü ifade edildi. Elbistan, Malatya Caddesi’nde kuzen oldukları öğrenilen 2 kadın, 21 saatin ardından yaralı kurtarıldı.

Felaketin merkezi olan Elbistan’da enkaz altında kalan Sevgi isimli kadın, görevlilerin ve vatandaşların yardımıyla 18 saat sonra sağ kurtarılanlar arasındaydı.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*