Kiralar hız kesmedi depolar doldu taştı

Duygu Erdoğan – Başta büyükşehirler olmak üzere yaşanan konut kira artışları, şehir içinde taşınmalar ve iller arasındaki taşınmaları artırdı. Atama bekleyen memurların da daha küçük şehirleri tercih etme yoluna gittiği görülüyor. Son iki yıldır gerçekleşen bu hareket, depolama sistemini büyütmeye devam ediyor. Büyük evlerinden kirası görece daha uygun küçük evlere çıkanlar ile küçük şehirde eşyalı ev tutanlar, eski evlerindeki eşyaları kiraladıkları depolarda muhafaza ediyor. Şehirlerdeki kentsel dönüşüm süreçleri ve deprem tehdidiyle oluşan taşınma etkeni de depolamaya yönelten unsurlar arasında yer alıyor.

Depo bedeli İstanbul’da bin liradan, Ankara ve İzmir’de ise 500-750 liradan başlıyor. Depolama hizmeti sunan firmalar, artan konut fiyatları ve kiralar nedeniyle depolama sistemlerinin artık Türkiye’de daha yakından tanındığını ifade ediyor. Depolama sisteminde genellikle nakliye hizmeti sunan firmaların ağırlığı olsa da, bu alana özel kurulan ve büyüyen şirketler de var.   

Yüzde 50 artış var

Depolama sistemlerine olan talep özellikle son iki yıldır sürekli artan bir ivme gösteriyor. Yakın zamanda önemli bir talep artışı ise 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler ardından yaşanan yeni konut arayışlarıyla oluştu. PratikDepo Genel Müdürü Okan Artemiz, “Veriler gösteriyor ki İstanbul, İzmir ve Ankara’da olası bir deprem durumunda ağır hasar alacak çok sayıda bina var. Devletin ve bazı yerel yönetimlerin de desteği ile hızlı bir güçlendirme ve kentsel dönüşüm süreci başladı. Depreme dayanıksız evlerinden ayrılanlar, daha uygun fiyatlı olan küçük evlere geçince artan eşyalar da depolara olan talebi artırdı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla depolama hizmetlerinde yüzde 50’nin üzerinde bir artış olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Bu talep artışında son yıllarda görülen yüksek kira fiyatlarının da büyük payı olduğuna vurgu yapan Artemiz, “En çok talebi aldığımız İstanbul üstünden bir örneklendirme yapacak olursak, 2+1 dairelerin aylık kira bedellerinin 15 bin TL bandından, 3+1 evlerin kira bedellerinin ise 25-30 bin TL bandından başladığını görüyoruz. Fiyatlar bu şekilde olunca insanlar daha küçük alanlara yöneliyor. Dolayısıyla evlerinde ya da iş yerlerinde ek alana ihtiyaç duyan kişi sayısı da günden güne artıyor. Evimi ya da ofisimi genişletmek istiyorum dediğinizde, fazladan bir odanın aylık kira maliyeti en az 10 bin TL’den başlıyor. Fazla eşyalarınız için kiralayacağınız bir depolama alanının aylık depolama maliyetinin bin TL civarında olacağını düşünürsek, aylık en az 8-9 bin TL bir bütçe avantajı sağlayabiliyor” diye konuştu. 

Sistem yerleşti

Konut kira artışları ve buna bağlı olarak yaşanan taşınma hareketinin konut tercihlerini değiştirdiğini belirten Göztepe Nakliyat CEO’su Ulaş Gümüşoğlu, küçük konutlara yerleşen ya da farklı şehirlere göç edenlerin talebiyle büyük şehirlerde eşya depolama ihtiyacının arttığı ifade etti. Gümüşoğlu, “Kira artışı ve buna bağlı olarak göçün, depo sistemlerine yansımasını görüyoruz. İnsanlar artık büyük evlerde oturamadıkları için ondan kaynaklı farklılıklar mutlaka oluyor. Eşyalarının bir kısmını depoya koyarak başka şehre gidiyorlar, eşyalarını ise burada bırakıyorlar” dedi. Depolama sisteminin Türkiye’de geçmişinin 10 yıla dayandığını anlatan Gümüşoğlu, ancak son yıllarda sistemin daha fazla yerleştiğini, bilinir olduğunu dile getirdi. Gümüşoğlu, “100 metreküpe kadar depolarımız var, aslında oda mantığında. Yani bir oturma odasını yerleştirebilirsiniz. Genel olarak İstanbul’da 1000- 5 bin lira arasıda aylık bedeli var” diye konuştu.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*