EREN AKA Milliyet – Cumhurbaşkanı kararnamesi ile İstanbul Valiliği’ne atanan Davut Gül, Milliyet’e konuştu. İstanbul için çizdikleri yol haritasından, Kurban Bayramı’nda şehirde alınan tedbirlere kadar samimi açıklamalarda bulunan Vali Gül, “Her şey İstanbul için” dedi. Vali Gül’e eşlik eden İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı ve Trafik Denetleme Şube Müdürü Murat Özbek ise dokuz güne çıkarılan Kurban Bayramı tatilinde halkın huzur ve güven ortamı için tedbirleri en üst seviyeye çıkardıklarını belirterek, trafikte alınan önlemleri Milliyet okurlarıyla paylaştı.
İstanbul’da göreve başladıktan sonra ziyaret ettiğiniz ilk yer neresi oldu?
– Lise yıllarımda Kadıköy Göztepe’de oturuyordum. İstanbul’a atandıktan sonra da gelir gelmez ilk olarak Eyüp Sultan Hazretlerini ziyaret ettim. Sonrasında da valiliğe giderek mesai arkadaşlarımızla tanıştım. Siz de ilk günümde süreci benimle takip ettiniz.
Hangi takımı tutuyorsunuz?
– Ben şehir takımlarını tutuyorum. Sivas’ta görev yaparken Sivasspor’u tutuyordum. Gaziantep’e gidince Gaziantep Spor Kulübü’nü tutum. Şimdi İstanbul’a geldim. Burada da sekiz tane kulübümüz var hepsini tutuyorum.
Göreve başladığınız ilk gün sizi ziyaret ettiğimizde en önemli gündeminizin deprem olduğunu ifade etmiştiniz. İstanbul’da yapacaklarınızdan bize biraz bahseder misiniz?
– Türkiye bilindiği üzere afet kuşağında. Riskli iller arasında yer alan İstanbul’da da deprem tehlikesi var. Öncelikle depremle ilgili farkındalık oluşturmalıyız. Valiliğin yanı sıra yerel yönetimler, bakanlıklar ve vatandaşlarımızı daha duyarlı hale getirmek için sivil toplum kuruluşlarıyla İstanbul’u daha dirençli hale getirmemiz gerekiyor. Bizim de il ölçeğinde bunun koordinasyonunu yaparak, vatandaşlarımızın olası bir deprem veya afette zarar görmemeleri için tedbir almamız gerekiyor. Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bu nedenle bizim öncelikli olarak çürük yapılardan kurtulmamız, binaları dayanıklı hale getirmemiz lazım. İstanbul’da kentsel dönüşüm olabildiğince hızlanmalı. Bununla ilgili kurumların üzerine düşeni bir an önce yapmasında fayda var. Deprem hiç olmayacakmış gibi tedbir alınmazsa İstanbul ağır bir fatura öder. Ayrıca sadece konut olarak da düşünülmemeli. Sanayide, ticarette dönüşüm olmalı. Bu dönüşümle ayrıca İstanbul daha çok yeşil alana, sosyal donatılara kavuşacaktır. Deprem riskini bir şans olarak kabul ederek İstanbul’u yeniden yapılandırmak lazım.
Sivas ve Gaziantep’te valilik yaptınız şimdi de Türkiye’nin kalbi olan İstanbul’u yönetiyorsunuz. Diğer illerde çok güzel eserler bıraktınız. İstanbul’a kazandırmak istediğiniz eser nedir?
– İstanbul’da restorasyon projeleri gerek Kültür Bakanlığımız gerek valilik tarafından ciddi anlamda mesafe katedilmiş. Bunu hızlandırmak istiyoruz. Daha da artırmak istiyoruz. İstanbul’un tarih kimliğinin muhafaza edilmesi, tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. Restorasyon projelerimizi hızlandıracağız. Ayrıca tekli eğitime geçmek istiyoruz. Her çocuğun tam gün eğitim alabileceği, mümkünse yürüme mesafesinde ulaşabileceği bir okula kayıt olmasını istiyoruz. Bununla ilgili hem Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesini hem de hayırseverleri işin içine katarak çocuklarımızın eğitimini en iyi seviyeye getirmeye çalışacağım. Özellikle hayırseverlerin eğitim, kültür ve bu tür faaliyetlere yapacakları katkıları çok önemsiyorum. Bu açıdan önemli bir çalışma yapacağız. İnşallah Kurban Bayramı’ndan hemen sonra bir hayırseverimizle ilk protokolümüzü imzalayacağız. Hedefimiz bin tane hayırsever ile protokol yapmak. Bu sene cumhuriyetimizin yüzüncü yılı. Eğitim, dini tesis, sosyal hizmetler ile ilgili bin hayırsever ile yüzüncü yılda da bin protokol yapacağız. Yapılacak bu tesislerle ilgili bir tören organize ederek hayırseverlerimize madalyalarını vermek istiyoruz.
İstanbul’da eğitim gören öğrenciler için neler planlıyorsunuz?
– Yapmak istediğimiz en önemli şeylerden bir tanesi öğrencilerimize sportif aktiviteleri yapabilecek şartlar sağlamak. Her öğrenciye mutlaka bir enstrüman çalabilecek şartları oluşturmalıyız. Ayrıca okullarımızdaki kütüphanelerimiz zenginleştirilerek çocuklarımızın kitaba erişiminin sağlanması lazım. Özetle bizim öğrencilerimiz bir enstrüman çalacak. Bizim öğrencilerimiz okullarda kurulacak spor kulüplerinde lisans çıkartacak ve yeteneğine uygun bir spor yapacak. Kendi çocuğumuz için istediğimizi İstanbullu çocuklar ve gençler için de istiyoruz. Bunu da inşallah kısa süre içerinde gerçekleştireceğiz.
İstanbullulara vermek istediğiniz mesaj nedir?
– Öncelikle Kurban Bayramlarını tebrik ediyorum. Yanımızda İl emniyet müdürümüz ve trafik denetleme şube müdürüz var. Trafikte korna ve konvoy ile ilgili çok ciddi mücadele edeceğiz. Yani insanların konvoy yaparak korna basarak sokak ve caddelerde gezmesinin önüne geçeceğiz. Dolayısıyla bu şehirde korna çalmak konvoy yapmanın normal olmadığını hepimizin anlaması lazım. Bununla ilgili her yerde elektronik denetleme sistemimiz var. Cezai işlem uygulayacağız. Hem çevre kanunlarını uygulayacağız hem de rutin trafik hizmetlerini uygulayacağız. Beş konuda mücadele edeceğiz. Birincisi usulsüz çakar kullananlar, emniyet şeridinin ihlali, korna basılması, konvoy ve yaya öncelikli trafik düzenin sağlanması. Bu beş konuda ihlali olanlar için emniyet ve jandarma birimlerimizle mücadele edeceğiz.
Vali Gül ve Emniyet Müdürü Aktaş, emniyet personeliyle bayramlaştı.
‘23 bin 421 personelle sahadayız’
Kurban Bayramı’nda İstanbul’da alınan tedbirlerden bahseder misiniz?
– Kurban Bayramı tatili süresince huzur ve güven ortamı sağlamak amacıyla 23 bin 421 emniyet personelini sahada görevlendirdik. Halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde ve ilimiz giriş-çıkışları da olmak üzere genel güvenlik ve asayişin sağlanması açısından tedbirleri üst seviyeye çıkarttık. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri ile birlikte E80 Anadolu Otoyolu ve TEM Otoyolu Kuzey Kavacık Katılım noktalarında Canlı Hayvan Sevk Noktası kurularak 24 saat esasına göre personel görevlendirmesi yaptık. Ayrıca İDO Yenikapı Feribot İskelesi, İstinye-Çubuklu Arabalı Vapur İskelesi, Harem Arabalı Feribot İskelesi ve Beykoz Çubuklu İskelesi girişlerinde özellikle kapalı kasa kamyonetlere gerekli denetimler yapılmaya devam ediliyor. Bugüne kadar yapılan denetimlerde toplamda 40 araçta yakalanan bin 440 büyük ve küçükbaş hayvan tutanak karşılığı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmiştir. Ayrıca yakalanan canlı hayvanlar, ekipler tarafından Tuzla Canlı Hayvan Borsası’na götürülmüştür.
Otogarlara takviye ekip
Otogarlarda yaşanacak araç yoğunluğu göz önüne alınarak Otogar Büro Amirliği emrine yedi ekip 14 personel takviye olarak görevlendirildi. Ayrıca otogarların çıkış noktalarında yapılan denetimlerde, güvenli yolculuk için emniyet kemerinin önemi anlatılarak şoför ve yolculara emniyet kemeri simülasyon aracı ile eğitim verildi. Özellikle akşam saatlerinde sefere çıkan otobüs şoförleri üzerinde alkol denetimlerine ağırlık verdik.
Trafik durumu anlık bir kontrol merkezinden takip edilecek mi?
– Trafik yoğunluğunu Trafik Kontrol Merkezinden bin 916 kamera ile takip edeceğiz. Ayrıca Türkiye trafik başkanlığının organizesinde Türkiye’deki trafik birim amirlerinin ve trafik müdürlerinin olduğu bir WhatsApp grubu var. Buradan tüm illerdeki trafik olayları anlık olarak paylaşıldığı için birimler koordine halinde. İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler de sınır illerimizde gelişen olayları anlık görüşüp ortaklaşa tedbir alıyorlar.
İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürü Murat Özbek, Trafik Kontrol Merkezi’nde trafikte yaşanan aksiliklere nasıl müdahale ettiklerini anlattı.
Aktaş: En güvenli şehirlerden birisiyiz
İstanbul’da son bir yıldaki asayiş durumuyla ilgili Milliyet’e açıklamalarda bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ise şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul dünyanın en büyük nüfusuna sahip illeri sırasında. Dünyanın 13’üncü, Avrupa’nın birinci sırasında. Asayiş olarak değerlendirdiğimizde ise Avrupa ve dünya metropol şehirleri arasında en güvenli şehirlerden birisiyiz. İstanbul’da asayiş olaylarında son üç yıl içerisinde yüzde 8’lik bir düşüş olduğunu görüyoruz.
Bir yanıt bırakın