Eren Koca / Haber Merkezi – Şırnak, Silopi’deki Cudi Dağı’nda bulunan termal kamera, çok ender rastlanılan pars ile yine nesli tükenme tehdidi altındaki sırtlanı kaydetti. Görüntülere göre, yüksek bir yere çıkan pars tesadüfen karşılaştığı sırtlanı seyrederken saldırı pozisyonu aldı. Sırtlan da parsa baktı. Kameraya yansıyan başka bir görüntüde üç su samurunun su yatağına doğru koşarak yüzdükleri görüldü.
KAMERAYA YANSIDI
Silopi Kaymakamı Cihat Koç, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Cudi Dağı’nda görev yapan güvenlik güçlerinin termal kameralarının pars ve sırtlanı aynı karede görüntülediğini söyledi. Kaymakam paylaşımında, “Bir yanda ülkemizde bugüne kadar aynı karede hiç görüntülenmemiş olan Anadolu Parsı ve sırtlan arasında yaşanan gergin anlar, diğer yanda su samurlarının neşeli oyunları. Cudi Dağı’nın Silopi’ye bakan yamaçlarında kameralara takılanlar…” dedi.
‘İLK DEFA AYNI KAREDE’
Yaban hayatı araştırmacısı Yasin ilemin yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Anadolu parsı ve çizgili sırtlan ilk defa aynı karede! Birbirlerine temkinli bakışlar atıyorlar. Yine aynı yerde su samurları! Türk Silahlı Kuvvetleri termal kamera kaydı.”
‘BU HARİKA BİR BULUŞMA’
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ergün Bacak görüntünün çok değerli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Anadolu leoparı ve sırtlan çok az kalmış türler. Böyle bir karşılaşma çok değerli. Çok nadir iki tür. Sırtlan Türkiye’de 50’den azdır. 10-15 tane de Anadolu leoparı vardır. Böyle karşı karşıya gelmeleri çok ilgi çekici olmuş. Su samuru ise nesli tükenen bir tür ama yaygın, İstanbul’da bile görebilirsiniz. İnsanların Cudi’ye çok girmemesi ve habitatların çok zarar görmemesiyle doğal yaşam alanları bozulmuyor. Bu da hayvanların orada daha rahat yaşamasını ve böyle doğal görüntüler vermesini sağlıyor.”
‘İNSAN ELİ DEĞMEYEN DOĞANIN GÜZELLİĞİ’
HAYTAP Yönetim Kurulu Üyesi Veteriner Hekim Doğuş Özdil: “Ülkemizde görülen çizgili sırtlanın soyu tehdit altında. Dünyada da 10 bin civarında. Çizgili sırtlanlar yalnız yaşarlar. Anadolu parsı 1974 yılından sonra ilk defa ülkemizde görüldü, sayısı iki elin parmaklarını geçmez. HES’ler, maden ocakları, barajlar gibi sebeplerle geniş alanlara ihtiyaç duyan parsların yaşam alanlarını daralttık. İran, Ermenistan ve Azerbaycan’da koruma çalışmaları yapıldı, olumlu sonuçlar alındı. Ülkemizde görülen Anadolu parsları da geniş alana ihtiyaç duyan ve bu ülkelerden gelen erkek parslar. Henüz bakir olan ve coğrafi yapısı nedeniyle insan eliyle çok müdahale edilememiş Cudi Dağı’nda su samurlarının neşeli oyunları ve çok nadir görülen Anadolu parsıyla çizgili sırtlanın aynı karede bulunması, insan eli değmeyen doğanın güzelliklerini gösteriyor.”
Bir yanıt bırakın