Avrupa gerçek bir enerji krizi ile karşı karşıya… Doğal gaz akışı kesildi ve enerji kaynaklarına ulaşım bir hayli zorlaştı. Peki Rusya’nın son kozu otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek?
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Enerji maliyetleri tüm dünyada ve Avrupa’da krizden dolayı ciddi anlamda yükselmiş durumdadır. Bu hem otomotiv yan sanayindeki tüm parçaların fiyatlarını ciddi oranda artıracaktır. Bu da tabi ki sıfır araç fiyatlarına yükseliş olarak etki edecektir.
Burada sıfır araçlarda bazı marka ve modellerde yıl sonuna kadar yüzde 15-20’ye varan yükseliş bekleniyor.
‘İKİNCİ ELDE FİYATLAR ARTACAK’
Bu durumda konu ikinci ele de yansıyacaktır. Şu anda ikinci el piyasası durağanlık yaşasa da sıfır araç fiyatlarının artmasıyla tekrar ikinci el fiyatları artışa geçecek.
İkinci el otomotiv piyasası diret sıfır araç fiyatlarından etkilenerek hareket eder eğer sıfır araç fiyatları yukarı çıkarsa ikinci el fiyatlar da tekrar yukarı tırmanacaktır.
TÜKETİCİLERE ALIM TAVSİYESİ!
Tüketicilere tavsiyemiz şu anda ihtiyaçları varsa bunu alım fırsatına çevirip araç almalarıdır.
Camda, lastikte, plastik malzemelerin hepsinde yüzde 15-20’ye varan artışlar söz konusu oldu. Zaten çip krizi de halen devam etmektedir. Bunları üst üste koyduğumuzda sıfır araç fiyatlarının buna bağlı olarak yükselmemesi imkansız gözükmektedir.”
“BUGÜNDEN YARINA ÇÖZÜLECEK BİR PROBLEM DEĞİL”
Rusya’nın son kozunu kullanarak doğalgaz akışını kesmesinin, Avrupa ülkelerindeki otomotiv üretimini zorlu bir sürece soktuğuna ve krizin daha da derinleşeceğine dikkat çeken Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, “Avrupa gerçek bir enerji krizi ile karşı karşıya ve alternatif enerji kaynaklarına erişim bugünden yarına çözülecek bir problem değil, bu sebeple yıl sonuna kadar sıfır km araç fiyatlarında ortalama yüzde “20” artış görebiliriz, aynı durum yedek parçalar için de geçerli. Örneğin sadece debriyaj balatalarında ve termostatlarda 3 hafta içinde yüzde 15’den fazla fiyat artışı yaşandı.” dedi.
Rusya-Ukrayna arasında çıkan savaş sonrası Avrupa Birliği ile yaşanan gerilimde, Rusya’nın son kozunu kullanarak doğalgaz akışını kesmesiyle otomotiv endüstrisinin ciddi bir yara aldığı belirtilirken, araç fiyatlarındaki artışın sene sonuna doğru daha fazla hissedileceği ifade edildi.
“TÜRKİYE İLK TERCİH OLABİLİR”
Aşçı, “Enerji maliyetlerindeki artışın otomobil fabrikalarında getirdiği enerji krizi hem Avrupa’da hem de ülkemizde maalesef negatif bir gelişme olarak son günlerde gündeme geliyor. Ancak şunu ayrıştırmak lazım, ülkemizde yaşanan enerji maliyetlerindeki artış, otomobil üretiminde yüzde 15’ler seviyesindeyken Avrupa ülkelerinde maliyet artışından öte, gerçek bir enerji krizinden söz ediyoruz. Rusya, elindeki son kozu Avrupa’ya karşı uygulamış durumda, bu da otomobil üretimi gerçekleştiren fabrikalar özelinde ciddi bir krizi tetikleyecektir, zira resesyondan bahsediliyor. Ancak bu kriz durumu, ülkemizin alternatif bir pazar olmasına kısa vadede fırsat yaratabilir, tedarik edilebilecek belirli ürünler noktasında Türkiye ilk tercih olabilir. Yerli üreticiler olarak yeni bir pozisyon almamız gerekiyor. Avrupa ülkeleri alternatif enerji kaynakları arayışında olsa da bugün yarın çözülecek bir sorun değil.” dedi.
Bir yanıt bırakın