Ankara’da yeni bir ‘Sanat Müzesi’: ABD Büyükelçiliği

Evrim Altuğ- ABD Büyükelçiliği’nin Ankara Çukurambar’daki yeni binası, ilk yıl dönümünü ‘yine’ sanatı alkışlayan bir girişimle kutladı. ‘Yine’ diyoruz, zira Büyükelçi Jeffry Flake ile eşi Cheryl Flake tıpkı rezidanslarında mayıs ayında tanıttıkları çağdaş ABD fotoğraf sanatçıları Richard Webb, Tom Till ve Türkiye’den Cuma Çevik’in fotoğrafları gibi ABD Büyükelçiliği’nin kalıcı sanat koleksiyonunu da yapının tüm ziyaretçilerine sunmuş bulundu.

ABD Hükümeti’nin 190 ülkeye 200 noktada erişen ve her ülkeye özgü “Elçiliklerde Sanat / Art in Embassies – AİE” projesinin özel Türkiye halkasına ilişkin çalışma Sarah Tanguy ve Braden Malnic küratörlüğünde 2015’te başlamıştı. Bu kalıcı sergi büyükelçilik binasını âdeta Ankara’da açılmış yeni bir çağdaş sanat müzesine dönüştürdü. Sergi, Türkiye’den ve ABD’nin Kuzey Amerika Yerlisi sanatçılar ile Afro-Amerikan imzalarının da bulunduğu 31 ismi bir araya getirdi. Koleksiyonda resim, heykel, serigrafi, tuval, yerleştirme, seramik ve fotoğraf gibi birçok disiplin kucaklaşırken ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ile eşi Cheryl Flake bu kapsamda özel bir açılış davetine ev sahipliği yaptı. Büyükelçi Flake davette özetle şu ifadeleri kullandı: “…Başkan Kennedy, ‘Elçiliklerde Sanat’ programını 60 yıl önce resmî diplomatik yapıların çatısı altında orijinal sanat eserlerinin sunumu için başlattı. 2000 yılında bu program, sanat eserlerinin yeni inşa edilen elçilik binalarında da yer alabilmesi adına tıpkı bizimkinde de olduğu gibi genişletildi. ABD’li sanatçıların çalışmalarına Türkiye’den sanatçılarla birlikte yer vererek onların ikili ilişkilerimizin kalbinde olduğunu yeniden düşündürmeyi umuyoruz.”

Ortak bağlar

Aralarında koleksiyonda Türkiye’den yapıtları yer alan Canan Tolon ve Kaan Baltacı gibi sanatçıların da bulunduğu geçen haftaki davete sanat ve siyaset dünyasından temsilciler katıldı. Bu vesile ile ABD Büyükelçiliği Kamu Diplomasisi Ataşesi Gabrielle M. Price davetli olduğumuz özel turda şunları aktardı: “Kalıcı koleksiyonda en az iki Türk sanatçının olduğunu görüyorsunuz. Derin zenginliği ile Türkiye’nin kültür ve toplumu zaman içinde kendi bünyesinde Anadolu’da buluşturduğu nice katman ve uygarlık adına ne güzel ki pek çok yönden Amerikan toplumu ve kültürüyle kesişiyor.”

Price, “Bu koleksiyo-numuzda iki toplumun da kendi içindeki çeşitlilikleri de göz önünde tutarak Türkiye ile ortak bağlar inşa etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*