Aslıhan Altay Karataş – MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Cumhuriyetin 100. yılında 100 il 1000 ilçe” önerisiyle ilgili AK Parti’nin bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı. Ancak getirilecek kıstaslar nedeniyle il veya ilçe olmayacak yerlerde küskünlük havası oluşması ihtimali nedeniyle, düzenlemenin 2024’teki yerel seçimler sonrasına bırakılabileceği belirtiliyor.
Bahçeli, partisinin TBMM Grubu toplantısındaki konuşmasında, “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür” önerisini bir kez daha gündeme getirdi. Bahçeli’nin açıklaması özellikle il olmayı bekleyen, aralarında Alanya, Yüksekova, İskenderun’un da bulunduğu ilçelerde büyük heyecan yaratırken, AK Parti’nin konuyla ilgili bir çalışmayı 14 Mayıs seçimleri öncesinde başlattığı öğrenildi.
Küslük çekincesi
AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, “Yerel Yönetimler Yasası” ele alınırken, bu konu üzerine de mesai harcandı ancak seçimler nedeniyle çalışma olgunlaştırılamadı. Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde “Türkiye’de il olmak isteyen pek çok ilçe; ilçe olmak isteyen de pek çok belde var. İl ve ilçe olmak isteyen şehirlerdeki bu beklentileri boşa çıkarmamak ve küskünlük oluşturmamak için bu süreç seçim sonrasına bırakılsın” düşüncesi öne çıktı.
Konu AK Parti MYK’sında da gündeme gelirken, yeni il ve ilçe yapılacaklar için bazı kriterlerin belirlenmesine yönelik bir çalışma yapılması, bu kriterlerin siyasiler üzerindeki baskıyı da azaltacağı dile getirilmişti.
Bahçeli’nin açıklamasının ardından, çalışmanın yeniden raftan indirilip indirilmeyeceği merakla bekleniyor. Kaynaklar, 100 il ve 1000 ilçe önerisinin, Erdoğan ile Bahçeli arasında önümüzdeki günlerde yapılması muhtemel ikili görüşmede gündeme gelebileceğine işaret ediyor. Liderlerin anlaşması halinde çalışmanın masaya yatırılabileceği yorumları yapılırken, il ya da ilçe yapılmayacak yerleşimleri küstürmemek adına sürecin mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı da konuşuluyor. Yeni il ve ilçeler için TBMM’den yasa çıkarılması gerektiği ancak Meclis’in çalışma takvimindeki sıkışıklık nedeniyle söz konusu düzenlemenin yakın zamanda Meclis gündemine gelmesinin zor olduğu da ifade ediliyor. Türkiye’nin 81. ve son ili Düzce, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından 1999 yılı aralık ayında dönemin iktidarının Meclis’ten aldığı yetkiye dayalı çıkardığı KHK ile il yapılmıştı.
İl olma hayali kuran ilçeler
Türkiye’de uzun yıllardır il olma talebinde bulunan ilçeler var. Bunların bazılarının nüfusu, bağlı oldukları il merkezinden daha fazla. İşte il talebinde bulunan ilçelerden bazıları: Nazilli-Aydın, Polatlı-Ankara, İskenderun-Hatay, Çorlu- Tekirdağ, Lüleburgaz-Kırklareli, İnegöl-Bursa, Bodrum ve Fethiye-Muğla, Gebze-Kocaeli, Bandırma-Balıkesir, Alanya-Antalya, Karadeniz Ereğli-Zonguldak, Ünye-Ordu, Erbaa-Tokat, Ereğli-Konya, Elbistan-Kahramanmaraş, Tarsus-Mersin, Siverek-Şanlıurfa, Midyat-Mardin, Erciş-Van, Cizre ve Silopi-Şırnak, Yüksekova-Hakkâri, Divriği-Sivas l HABER MERKEZİ
Bir yanıt bırakın