Üretim planının temelinde kalite ve su yönetimi var

DUYGU ERDOĞAN – 2025 yılı, tarımda planlı üretimin başladığı tarih olarak takvimlere şimdiden işlendi. Bitkisel üretimdeki bu planlamanın yol haritası, geçen hafta açıklanan tarımsal destekleme kararları ile duyurulmuş oldu. Tarımda yeni dönem desteklerinin, tüm dünyada özellikle toprak ve iklim şartlarının değiştiği çevre koşullarıyla uyumlu olarak hayata geçirildiği görülüyor. Çiftçinin toprak bakımına özen göstererek sağlayacağı verimli ve kaliteli üretim ile su odaklı bir yapılanmanın teşvik edilmesine yönelik önemli adımlar atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra ekipleri, mevcut süreci ve modeli anlatmak için il il üreticilerle bir araya gelerek detayları paylaşıyor. 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında 3 ana başlıkta bitkisel üretim desteklerine yakından bakalım…

1- İlçe bazında destekleme ile planlı üretim modeli oluşturuldu

2025-2026-2027 üretim yıllarını kapsayan destekler ile çiftçiler, üretime karar vermeden önce hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını biliyor olacak. Böylece planlı üretime yönlendirme yapılmış olacak.

İlk defa 3 yıllık açıklanan bitkisel üretim destekleri ile üretim döneminden önce açıklanan destek ödemeleri çiftçi tarafından ekim dönemi öncesinde takip edilebiliyor. Ayrıca her yıl destek tutarlarının girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre güncelleneceği de ifade edildi. 

2- ‘İyi’ üretim için destek miktarları artırıldı

Sertifikalı tohum kullanımı, sertifikalı/standart fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre kullanımı için destekler ‘ürün geliştirme desteği’ olarak artarak devam edecek. Sertifikalı tohum kullanım desteği ile çavdar, çeltik, susam, tritikale, yer fıstığı ve yulaf tüm havzalarda destekleniyor. Planlama kapsamındaki ürünler kendi havzalarında desteklenecek. Ayçiçeği, mısır, pamuk ve patateste kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan çiftçiler de ilave destek alacak.

3- Merkezde ‘su’yun kullanımı yer alıyor

Yeraltı su kısıtı olan 11 ilin 52 ilçesinde belirlenen ürünleri ekenlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan bölgelerde planlı üretime ve münavebeye uygun üretim yapanların mazot ve gübre maliyetinin de yüzde 100’ü karşılanacak.

Bu 52 ilçede ürünler ve desteklemeler 3 kategoride ele alındı: Buna göre birinci kategoride; aspir, fiğ, mercimek, nohut ve yem bezelyesi için ilave destek dekar başına 195.2 lira olacak. İkinci kategorideki arpa ve buğdayda ek destek miktarı dekar başına 341.6 lira olarak uygulanacak. Üçüncü kategoride bulunan yağlık ayçiçeğinde su kısıtı olan 52 havzada ayçiçeği eken çiftçilere dekar başına ek 292.8 lira destek verilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*