Güngör Uras’sız 6 yıl geride kaldı

Yazılarında ele aldığı konuları, ‘Ayşe Teyze’, ‘Ali Rıza Bey’ gibi halktan karakterler üzerinden anlatarak “karmaşığın kolayca anlaşılmasını sağlayan” bir uslup yakalayan Güngör Uras, 1933’te Düzce’de doğdu. 1955’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doktorasını tamamlayan Uras, 1988’de Boğaziçi Üniversitesi’nde doçentliğe, 1994’te Marmara Üniversitesi’nde profesörlüğe yükseldi. 1962-1974 arasında Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman kadrosunda görev aldı. 1974’te TÜSİAD’ın ilk genel sekreteri oldu. Özel sektörde üst düzey yöneticilik görevleri üstlenen Uras, üniversitelerde hocalık yaptı.

Yazıyla geçen bir ömür

Güngör Uras, Milliyet ve Dünya gazetelerinde uzun yıllar köşe yazıları yazdı. TRT2, CNN Türk ve NTV’de ekonomi programları yaptı. Hem bürokratlığı dönemindeki görev ve birikiminin yansıdığı hem de tüketicinin ve özel sektörün sorunlarına çözüm önerilerini içeren 30’u aşkın kitabı yayınlandı. Bütün bunların yanında Ali Rıza Kardüz mahlasıyla yemek yazıları da kaleme aldı.

Ekonomi basınının ‘hocası’

Uras aynı zamanda, ekonomi gazetecilerinin “Güngör Hocası” idi. Birlikte çalıştığı ekipler başta olmak üzere kendisine danışan her gazeteciye yol gösterir, bilgi birikimini paylaşırdı. Her adımını, “Anlaşılmayan bir şey kalmasın, halkımız bilgilensin” şiarıyla atan Güngör Uras hocamızı, bizlere kattıklarından dolayı bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*