EREN KOCA/ Haber Merkezi – Bu soruları Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe’ye sorduk. İntepe şunları kaydetti: “Bu tür kazalar artıyor. Bu kazaların önüne geçmek için yeni bir plan yapmak gerekiyor. Ayrıca doğru yerde ve doğru hızda gidiyor muyuz ve ekipmanlarımız var mı bunlara da bakmak gerekiyor. Skuter kullanımı hakkında da çeşitli düzenlemeler getirildi. Ama mesela iki kişinin kullanması yasakken çift kişi kullananları görüyoruz. Ayrıca bu aletler 25 – 30 kilometre hıza kadar çıkıyor ve dengeniz yoksa, fren yapmayı bilmiyorsanız gerçekten kişi tehlikededir. 30 kilometre hızı küçümsemeyin. Otomobilin bir yayaya 30 kilometre çarpmasında ölme riski yüzde 60 düzeyinde. 60’la çarptığında bu oran yüzde 99. Diğer yandan skuter kiralayan şirketin denetimi de önemli. Skuter kullanan kişi koruyucu ekipman da kullanmak zorunda. Çünkü bisikletten farkı olmayan bir alettir skuter. Ayrıca her tip yolda da kullanılmaması gerekiyor. Bu kapsamda otoban veya çevre yolu bağlantılarında skuterin kullanılmaması lazım. Skuterler için şerit ayrılmalı ve sürekli denetim yapılmalı.”
Skuter kullanımına ilişkin genel hususlar
1 Ayrı bisiklet yolu veya şeridi varsa taşıt yolunda sürülmesi yasaktır.
2 Otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında sürülmesi yasaktır.
3 İkiden fazla taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi yasaktır.
4 Yaya yollarında sürülmesi yasaktır.
5 Başka bir araca bağlanarak, asılıp tutunarak sürülmesi yasaktır.
6 İzin alınarak yapılan gösteriler dışında, akrobatik hareketler yapılarak sürülmesi yasaktır.
7 Manevra için işaret verme halleri dışında tek elle sürülmesi yasaktır.
8 Kamu nizamını bozacak, trafiği engelleyecek şekilde park yasaktır.
9 Yaya yolu olarak belirlenmiş ve yayalaştırma kararı alınmış yerlerde sürülmesi yasaktır.
10 Diğer araçlar izlenirken, geçilirken, tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması yasaktır.
11 Sürücü dışında başka kişilerin taşınması yasaktır.
12 Sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması yasaktır. E-skuterin; gece fark edilmelerini sağlamak üzere; önde beyaz ışık verecek far, arkada kırmızı ışık veren bir lamba ve kırmızı reflektör ile zil, korna veya benzeri ses aleti ile teçhiz edilmiş olması zorunludur.
13 15 yaşından küçüklerin kullanması yasak.
Türkiye’de 75 bin adet
Dünyada toplam paylaşımlı skuter sayısı 800 bin adedi bulurken, Türkiye’de bu sayı 75 bin adet olarak açıklanıyor.
Skutere çarpan sürücü tutuklandı
Antalya’da iki lise öğrencisinin ölümüyle sonuçlanan skuter faciasında otomobil sürücüsü tutuklandı. Son dönemde kazaların artmasının ardından gözlerin yeniden çevrildiği skuterler için uzmanlar yeni bir planlamanın yapılması görüşünde.
Antalya’da üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencileri Mahmut Yağız Balcı (18) ile Ada Kayahan (17) cumartesi günü dershaneden çıktıktan sonra elektrikli skutere bindi. Balcı’nın kullandığı skutere, süratli olduğu iddia edilen Muhammed Can Gülmez (23) idaresindeki otomobil çarptı. Çarpmanın etkisiyle yola fırlayan Balcı ve Kayahan öldü. “Aniden önüme çıktılar, frene basmama rağmen duramadım, çok üzgünüm” diyen Gülmez tutuklandı. Kazanın ardından çekilen fotoğraflarda Gülmez’in aracının ön kısmına çarpmanın etkisiyle skuterin parçasının saplandığı görüldü. Diğer yandan Ada Kayahan için evinin önünde taziye çadırı kuruldu. Anne Sevim, baba Murat Kayahan taziyeleri kabul etti. Murat Kayahan, yaşadıklarını ifade edecek kelime bulamadığını belirterek, “Yavrumuzu kendi elimizle toprağa verdik. Çok zor. Bu acıyı yaşayan bilir” dedi. Skuter kullanımına yönelik önlem alınmasını isteyen Kayahan, “Motosikletlerin ruhsatı var, plakası var ama bunlar iki ayaklı cenaze araçları gibi” diye konuştu.
3 ayda 3 ölüm daha
Öte yandan Adana’da 11 Ekim’de elektrikli skuter ile giderken otomobilin çarpması sonucu amatör müzisyen Ersin Lastikçi hayatını kaybetmişti. Yine Adana’da 25 Ağustos’ta markete giderken skuterden düşen Psikolog Ümit Ertem kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Antalya’nın Alanya ilçesinde ise 29 Ağustos’ta otomobil ile elektrikli skuter çarpışmış, skuter kullanıcısı İran uyruklu Farzan Parsaei (31) yaşamını yitirmişti.
‘Yaralıların çoğu 20-40 yaş grubu’
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Semih Bağhaki, acillerde skuter kazalarıyla giderek daha fazla karşılaştıklarını belirterek, “Son 2-3 yıldır giderek artan bir yaralanma grubu elektrikli skuter kazaları. Göz küresini çevreleyen kemiklerin kırıkları sonucu, gözünü kaybeden hastalar gördük. Daha kötüsü hayatını kaybedenleri de duyuyoruz. Hastaların önemli bir kısmı 20-40 yaş grubu genç erişkinler. Baş ve boyun bölgesi ile el, kol kemikleri
en sık görülen yaralanmalar” dedi. – SEMİH ERSÖZLER- BÜLENT TATOĞULLARI Antalya DHA
Kask takmadılar ışık dinlemediler
Antalya’da özellikle gençler tarafından sıklıkla kullanılan skuterlerin trafikte tehlikeli yolculukları kameralara yansıdı. Yaşanan kazalara rağmen sürücülerin kask takmadığı ve kırmızı ışık kurallarını da dinlemediği görüldü. Bazı kullanıcılar ise yasak olmasına rağmen iki kişi binerek araçların arasında seyir etti. Birçok sürücü ise tramvay yolunu kullanarak yoluna devam etti. Gençlerin ölüm ile burun buruna geldikleri o anlar kameralar tarafından kaydedildi. l ANTALYA İHA
Bir yanıt bırakın