Piyasalarda geçtiğimiz hafta itibarıyla tansiyon yükseldi. Küresel borsalar, kripto paralar, altın, petrol gibi varlıklarda türbülans dikkat çekti. Cuma günü Borsa İstanbul 10 bin puan olan kritik eşiğin altına sarktı. Gram altında yeniden 2600 liranın üzerinde fiyatlamalar görüldü.
‘1 MİLYON YATIRIMCI PİYASADAN ÇIKTI’
Borsada yatırımcı sayısı yaz aylarında 1 milyona yakın düşüş gösterdi. Verilere göre mayıs ayında 8 milyon 328 bin 250 olan pay senedi yatırımcı sayısı, 9 Ağustos Cuma günü 7 milyon 362 bin 644’e indi. Bu dönemde borsadaki yatırımcı sayısı 965 bin 606 kişi azaldı.
Özellikle riskin arttığı bu dönemlerde yatırımcı tercihleri de değişkenlik gösteriyor. Peki altın, borsa ve dolar gibi yatırım araçlarına bakıldığında şu anda portföylerde ağırlıklar ne olmalı? Altın ve borsa için yeni hedefler neler?
İŞTE CUMA GÜNÜ BORSADAKİ SERT SATIŞIN NEDENİ!
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Sanayi üretimi verisinin yıllık bazda %4.7 düşüş göstermesi, özellikle imalat sanayi üretiminin yıllık bazda %6.9 gibi ciddi oranda gerilemesi sanayi sektörü için oldukça olumsuz bir veri ve aynı zamanda şirketlerin gelecekteki değeri ile ilgili de soru işaretleri uyandırabilecek boyuttadır. Zaten global jeopolitik riskler ciddi seviyede yüksek ve piyasalar gergin. Bu durumda hareketlerin de “stop” boyutunda yani panik içermesi ve ‘ne olursa olsun pozisyon kapatmalıyım’ mantığını oturtması maalesef böyle hareketlere yol açmaktadır. Orta vade göstergelerin hala aşağı olması piyasanın gelen satışları karşılamakta daha da zorlanması anlamına gelmektedir.
YATIRIMCI PİYASADAN NEDEN ÇIKIYOR?
Yatırımcı sayısındaki azalma dönem dönem kar realizasyonu iştahının yükselmesinden ve jeopolitik riskler gibi bazı olumsuzluklardan kaçınma isteğinden kaynaklanmaktadır. Ancak borsadaki hareketlere bakılırsa gelen satışları büyük yatırımcılar almaktadır. Borsada bu tür el değiştirmeler aynı zamanda mevcut fiyatlardan maliyet oluşumuna ve ağırlıklı ortalama fiyat oluşumuna destek vermektedir.
Piyasadan çekilmenin ekonomik boyutu da var. Genelde çıkan küçük bakiyeli yatırımcılar ve kredi kartı takip oranının hızla arttığı bir dönemde, gelirlerin tasarrufa ne kadar uygun olduğunun sorgulandığı bir dönemde bu tarz hareketler normaldir. Ancak yatırımcı çıkışının piyasada kalıcı bir etkisi olmaz. Yabancı yatırımcılar şimdilik pozisyon değişimi düşünmedikleri gibi gelecekteki kur hedeflerini bile aşağı yönlü revize etmektedirler. O yüzden yatırımcı sayısındaki azalma piyasada önemli bir etki bırakmamaktadır.
BORSADA BU SEVİYEYE DİKKAT: ‘TEST EDİLME İHTİMALİ FAZLA’
Orta vade göstergeler daha önce milliyet.com.tr’de açıkladığım üzere aşağı sinyalleri üretmeye devam ediyor. Endeksin 10 bin 600 puan seviyesinin üzerinde rahat tutunduğunda orta vade aşağı sinyalleri de yavaş yavaş yerini yukarı yönlü sinyallere bırakabilir. Şimdilik aşağı yön nedeniyle takipte kalmaya devam edeceğiz. 9 bin 735 puan desteğinin tekrar test edilme ihtimali fazladır.
‘ALTINDA TEKNİK GÖSTERGELER YUKARI’
Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faizleri değiştirerek pozitif faiz sürecine döndüğünün sinyalini vermesi diğer yandan Rusya – Ukrayna savaşının daha da tehlikeli hal alması ve bunun yanında İsrail’in savaşı yaymak için yaptığı eylemlerin ciddi riskleri barındırması altında önemli etkiler oluşturmaktadır. 2350-2480 dolar seviyeleri arasında dalgalanan ons altında bu veriler önemli hareketlere neden olmuştur. Ancak teknik olarak göstergeler yine yukarı yönü işaret etmektedir.
GRAM ALTINDA YENİ TAHMİN
2480 doların üzerine çıkması için yeni bir habere ihtiyacı olan ons altın, bu güce Eylül ayında Fed faiz indirimiyle ulaşabilir. Gram altında da buna paralel dalgalanmalar görebiliriz ancak orada da teknik göstergeler yukarı gösterdiği için 2650 lira seviyelerine doğru hareket etme potansiyeli daha yüksektir.
‘YAKIN ZAMANDA TEST EDEBİLİR’
Yükseliş devam edecek gibi görünüyor. Ons altın, gram altında yukarı yönü destekleyici yöndedir. O yüzden gram altın 2650 lira seviyelerini yakın zamanda test edebilir, yeni rekor seviyeleri duyabiliriz. Tabi burada dolar/TL paritesinin önemli oranda gevşemeyeceği varsayımı değerlendirilmektedir.
YÜKSEK RİSK DÖNEMİNDE HANGİ YATIRIM ARACI CAZİP?
Riskin yüksek olduğu bu dönemde yatırımcı portföylerinde yüzde 60 oranında likit fonlar olabilir, yüzde 20’lik kısım için 5 yıllık tahvil, kalan yüzde 20’lik kısım için altın cinsi fonlara yatırım yapılabilir.”
Bir yanıt bırakın