Ülke başsavcılığına açık kapı bıraktı

Hande Atılgan – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir TV kanalında “Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı” önerisine açık kapı bıraktı. 

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Karşılaştırmalı hukukta genellikle ülke başsavcılığı sistemi mevcut olup, adli makamlar arasındaki denkliğin de tesisi gerekir. Yapılacak soruşturmalarda, devletin ilgili kurumlarıyla işbirliği yapılması önemli olduğu gibi, yabancı ülkelerin adli makamlarıyla da üst düzey koordinasyon ve adli yardım sağlanmalıdır” demişti. 

‘TARTIŞILABİLİR’ 

Özerk bir yapıya işaret edilen öneri henüz somut bir hal almazken, konuya dair ilk değerlendirme Bakan Tunç’tan geldi. Tunç, katıldığı TV yayınında, Akarca’nın önerisinin sorulması üzerine, “Bu öneri bir düşünce aşamasında, henüz olgunlaşmadı, tartışılmadı. Daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcımız ile ikili sohbetlerimizde dile geitirilen bir husustu. Bizim TCK ve Yargıtay Kanunu’nda sistem belli. Özellikle yurt dışında Türkiye aleyhine işlenen Cumhurbaşkanına hakaret ve Kuran-ı Kerim’e saldırı gibi olaylarda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız hemen harekete geçti. Bunun daha etkili olması anlamında bir düşünce bu. Tartışılabilir, taslak henüz ortada yok. Türkiye için ne faydalıysa onu yapmak lazım” diye konuştu. 

Milliyet’in ulaştığı hukukçular konunun tartışılması için öngörülen model hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, gözler bugünkü adli yıl açılış töreninde konu hakkında verilmesi muhtemel mesajlara çevrildi. 

ÖZERKLİK TARTIŞMASI 

2021’de hukuk camiasından aldığı görüşlerin de katkısıyla hazırladığı A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu’nda, Yargıtay’dan Cumhuriyet Başsavcılığının ayrılması gerektiğini savunarak daha önce önerinin bir benzerini ortaya atan Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün ise, Akarca’nın açıklamasına temkinli yaklaştı. Yargıtay’dan, cumhuriyet başsavcılığını çıkarıp, cumhuriyet savcılığını tek başına bir yapı haline getirmeyi ve illerdeki Cumhuriyet Savcılıklarının da değişip, tek Cumhuriyet Başsavcısının Ankara’da olmasını öneren Gün, Akarca’nın önerisi çerçevesinde, Yargıtay’da merkezi bir sistemin, savcılar üzerinde otoriter bir amirlik kurulmasına sebep olabileceğini savundu. Gün, şöyle konuştu: 

‘AYAĞINIZA DOLANIR’ 

“Bu öneriye şöyle katılmıyorum, özerk bir savcılık yapısı önce gelir, Anayasa’yı ve anayasal düzeni özerk şekilde koruması gereken sistem düşünülmeli. Savcıların Anayasa’yı koruma görevleri var. İl, ilçe ve danıştay savcılıklarının pozisyonları belirlenmeden genel bir başsavcılık önermek ileride ayağınıza dolanır. Savcılara tanınan merkezi bir amirlikle bu nasıl olacak? Merkezi ve otoriter siyaset, otoriter yargıyı doğurur. Türkiye gibi büyük bir ülkeye herhangi bir ülkenin hazır giysisi olmaz.” 

‘AİLE HUKUKUNU SİL BAŞTAN ELE ALACAĞIZ’

Bakan Tunç, aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirterek, “Arabulucuğu getirmek lazım. Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir” dedi.

Arabuluculuğun başarısını vurgulayan Tunç, “10 yılda 4 milyon 620 bin dosya arabulucuk önüne geldi, 3 milyon küsürü anlaşmayla sonuçlanmış. Bu, yılda 300 bin dosya demek ve bunlar için en az 600 mahkeme olması gerekirdi. Yargının iş yükünü azaltıyor ve bu yargının daha adil işlemesi demek” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*