Küresel ısınma balıkçılığı da etkiledi

ÖNDER YILMAZ Ankara – TBMM Balıkçılığın Sorunlarını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, “iklim değişikliği etkisiyle özellikle iç sularımızda yüzde 25 oranında azalma olacak ve şu an itibarıyla zaten yağışlarda yüzde 30 oranında azalma var. Biz bir su kaynağını korurken sadece su ürünleri yetiştiriciliği için korumuyoruz, hem onun için hem tarım ve sanayi için koruyoruz hem kalite olarak hem miktar olarak” dedi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Vekili Turgay Türkyılmaz da, 550 tür deniz balığı, 380 tür tatlı su balığının Türkiye sularında bulunduğunu belirtirken, bunların 100’ünün ticari avcılığının yapıldığını söyledi. Sucul biyoçeşitlilik ve balık türlerinin ilgili sıkıntılar bulunduğunu aktaran Türkyılmaz, “Bazı balıkların miktarında bollaşma açısından bazı sıkıntılar var yani iklim değişikliği buna sebep, çevresel faktörler sebep ancak nesli tamamen yok olmuş olan bir balık türüyle ilgili bilimsel bir veri olmadığını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. İklim değişikliği ile birlikte istilacı balık türlerinin Kızıldeniz vasıtasıyla Türkiye’ye giriş yaptığına dikkat çeken Türkyılmaz, “Şu ana kadar sularımıza 65 tane istilacı tür girdi ve yaklaşık 1000 diğer sucul bazı canlıların da yine Akdeniz’de bulunduğunu söyleyebilirim” dedi.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, balıkçılık sektörünün 45 milyar liraya yakın Türk ekonomisine katkı sağladığını belirtirken, “Son on yılda 150 bin ton balığımız azaldı ve son günlerde Marmara’da maalesef boyu tutsa bile hamside et verimliliği olmadığı için satılamadı, avlanamadı, hatta ve hatta algarnaları kaldıramıyorlar, herkes balığını denize dökmüş, deniz kokuyor” ifadelerini kullandı.

HER ŞEY DEĞİŞTİ

Sinop Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Samsun ise “İklim değişti, birçok şey değişti, her şey değişti” görüşünü dile getirdi. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise, hamsi başta olmak üzere bir çok balık türünün boylarının küçüldüğüne dikkat çekerek, “Bunun sebebi nedir? İklim krizi yaşanmakta, mevsimler değişmekte, bölgeler farklılaşmakta, mevsimsel ve bölgesel anlamda balık yumurtlama sahalarının o mevsimlere uygunluğu ve bölgelerdeki farklılıktan kaynaklanan av mevsiminin başlangıcı ve bitişi arasındaki fark çalışılmış mıdır?” diye sordu. 

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu ise, “İstilacı türlerin sularımıza gelme sebebi, sıcaklık ve tuzluluk değişimleri. Yani balık keyfi yerindeyken hiç hareket etmez, Kızıldeniz’den yukarı göç etmez. Bu insanlarda da aynı, iklim değişti mi biz de göç etmeye başlıyoruz. Kavimler Göçü dünyayı şekillendirdi. Bu sebepten atık suları artık bizim döngüye sokmamız gerekiyor. Yağan yağmuru toplamamız gerektiği gibi kullandığımız suyu da tekrar sisteme entegre etmek zorundayız” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*